Small enough to be flexible, big enough to solve your problem

+31 (0) 180 46 34 71
 • Nederlands
 • English

Wij leveren niet aan particulieren

Mobiel menu

Voordelen kunststof onderdelen ten opzichte van metaal

17-10-2019 – Metalen (machine) onderdelen zijn vaak de makkelijkste en meest vertrouwde keuze. Maar kunststof onderdelen bieden vaak meer mogelijkheden. In sommige gevallen zijn ze zelfs een beter of goedkoper alternatief dan het traditionele metalen product. Ridderflex legt graag uit waarom. In dit artikel zullen we een aantal van onze kunststof alternatieven voor metalen producten op een rij zetten.

5 voordelen van Kunststof

Misschien heeft u er nog nooit bij stilgestaan dat uw (machine) onderdelen ook in kunststof kunnen worden gemaakt. En dat kunststof onderdelen wel eens veel interessanter zouden kunnen zijn dan traditionele metalen producten. Wij laten u graag onze top 5 voordelen van kunststof ten opzichte van metaal zien.

Kunststof onderdelen:

 1. zijn meestal beter chemisch bestendig
 2. zijn vaak zelfsmerend (geen smeringsmiddelen nodig)
 3. hebben soms een substantieel lagere kostprijs dan metaal
 4. hebben een lagere wrijvingsweerstand
 5. zijn lichter in gewicht.
Kunststof onderdelen

Kunststof onderdelen alternatief voor metaal

Welke kunststof onderdelen zijn een goed (of zelfs beter) alternatief voor het traditionele metalen product? Wij zetten een aantal kunststof alternatieven van Ridderflex voor u op een rij en laten u daarbij de voordelen zien.

LagerbusDe standaard metalen lagerbus heeft geen goede chemische bestendigheid en heeft altijd een smeermiddel nodig. Voordelen van kunststof lagerbussen: Ze zijn goed chemisch bestendig zelfsmerend. In 90% van de toepassingen kan kunststof als alternatief worden gebruikt. (psst: PTFE lagerbussen zijn goed geschikt voor de voedingsmiddelen industrie (FDA). ).
KraagbusKunststof kraagbussen zijn hoog belastbaar en slijtvast. Tot zover geen groot verschil met metalen kraagbussen. Maar ze blinken uit in chemische bestendigheid, zijn geschikt voor de voedingsmiddelen industrie (FDA) en ook het materiaal is vaak zelfsmerend. De keuze voor kunststof is bijna vanzelfsprekend.
LooprolDe traditionele looprol wordt vaak van (giet) staal gemaakt. Toch kan kunststof een interessante keuze zijn, want juist bij een looprol is het handig dat deze zelfsmerend is. Een stalen onderdeel is niet altijd (makkelijk) te smeren. Kunststof looprollen hebben overigens ook genoeg veerkracht om de oorspronkelijke vorm snel weer aan te nemen.
GeleideprofielZonder smeermiddel treedt bij metalen geleideprofielen slijtage op. Bij een kunststof kettinggeleiding zijn smeermiddelen niet nodig. Voordelen van kunststof: Het materiaal heeft optimale loopeigenschappen (veel stiller dan bij metaal!) en een heel hoge slijtvastheid.
Bouten en moerenStandaard zijn ze meestal in (verzinkt) staal verkrijgbaar. Maar wat als er in een zure of agressieve toepassing gemonteerd moet worden? Dan worden ze door het zuur of medium aangetast of, erger nog: opgevreten. In dit geval kunt u beter voor kunststof bouten en moeren kiezen.
KabelschijfWe kunnen meerdere voordelen van kunststof opnoemen bij de gietnylon kabelschijf ten opzichte van een stalen schijf.  Eén: Een langere levensduur van de kabel. Twee: Ze zijn ongeveer zeven keer zo licht als een stalen variant. Dit vergemakkelijkt onder andere de handelbaarheid en de assemblage van de rollen. Drie: Door de dempende eigenschappen van het materiaal worden vibraties gedempt en geluidshinder verminderd.

Nog meer alternatieven voor traditionele producten

Wilt u nog meer alternatieven voor traditionele producten zien? We ontwikkelden polyurethaan opleggingen als een alternatief voor alle rubber-staal varianten op de markt. En onze PU rotorbladen zijn misschien wel een beter product dan de standaard producten op de markt. Dat smaakt naar meer… hou Ridderflex in de gaten!

Kunststof alternatieven

 • Lagerbus

  Lagerbus

  Custom-made lagerbussen. PE, POM of Nylon. Hogere bearing grades: PTFE, PEEK PVX, PEEK PTFE, PEEK Arlon 1555 ® of Vesconite ®.

  Product
 • Kraagbus

  Kraagbus

  Maatwerk kraagbussen. In PE, POM of Nylon. Hogere bearing grades: PTFE, PEEK PVX, PEEK PTFE, PEEK Arlon 1555 ® of Vesconite ®.

  Product
 • Looprol

  Looprol

  Maatwerk kunststof looprollen (zelfsmerend). Standaard in POM en Nylon. Ook in PEEK voor kritischere toepassingen.

  Product
 • Geleideprofiel

  Geleideprofiel

  In verschillende typen, in standaard DIN-maten en custom-made. O.a. HMPE en UHMPE.

  Product
 • Kunststof bouten en moeren

  Kunststof bouten en moeren

  Custom-made kunststof bouten en moeren in o.a. polypropyleen (PP) en PTFE.

  Product
 • Gietnylon kabelschijf

  Gietnylon kabelschijf

  Gietnylon kabelschijven op maat. Kleine en grote productseries.

  Product
logo_lr

Ridderflex: ISO gecertificeerd

Ridderflex & Plastics voldoet aan de internationale eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement. Dat is 27 november 2018 opnieuw bevestigd. Lees meer

(aan)vragen?

Vragen over producten of een aanvraag doen? Bel of mail ons.

sales@ridderflex.nl +31 (0) 180 46 34 71