Terug naar nieuws
Voordelen kunststof onderdelen ten opzichte van metaal

Voordelen kunststof onderdelen ten opzichte van metaal

Metalen (machine) onderdelen zijn vaak de makkelijkste en meest vertrouwde keuze. Maar kunststof onderdelen bieden vaak meer mogelijkheden. In sommige gevallen zijn ze zelfs een beter of goedkoper alternatief dan het traditionele metalen product.

Ridderflex legt graag uit waarom. In dit artikel zullen we een aantal van onze kunststof alternatieven voor metalen producten op een rij zetten.

5 Voordelen van kunststof

Misschien heeft u er nog nooit bij stilgestaan dat uw (machine) onderdelen ook in kunststof kunnen worden gemaakt. En dat kunststof onderdelen wel eens veel interessanter zouden kunnen zijn dan traditionele metalen producten. Wij laten u graag onze top 5 voordelen van kunststof ten opzichte van metaal zien.

Kunststof onderdelen:

  1. zijn meestal beter chemisch bestendig
  2. zijn vaak zelfsmerend (geen smeringsmiddelen nodig)
  3. hebben soms een substantieel lagere kostprijs dan metaal
  4. hebben een lagere wrijvingsweerstand
  5. zijn lichter in gewicht.

Kunststof onderdelen alternatief voor metaal

Welke kunststof onderdelen zijn een goed (of zelfs beter) alternatief voor het traditionele metalen product? Wij zetten een aantal kunststof alternatieven van Ridderflex voor u op een rij en laten u daarbij de voordelen zien.

Lagerbus

De standaard metalen lagerbus heeft geen goede chemische bestendigheid en heeft altijd een smeermiddel nodig. Voordelen van kunststof lagerbussen: Ze zijn goed chemisch bestendig zelfsmerend. In 90% van de toepassingen kan kunststof als alternatief worden gebruikt. (psst: PTFE lagerbussen zijn goed geschikt voor de voedingsmiddelen industrie (FDA). ).

Kraagbus

Kunststof kraagbussen zijn hoog belastbaar en slijtvast. Tot zover geen groot verschil met metalen kraagbussen. Maar ze blinken uit in chemische bestendigheid, zijn geschikt voor de voedingsmiddelen industrie (FDA) en ook het materiaal is vaak zelfsmerend. De keuze voor kunststof is bijna vanzelfsprekend.

Looprol

De traditionele looprol wordt vaak van (giet) staal gemaakt. Toch kan kunststof een interessante keuze zijn, want juist bij een looprol is het handig dat deze zelfsmerend is. Een stalen onderdeel is niet altijd (makkelijk) te smeren. Kunststof looprollen hebben overigens ook genoeg veerkracht om de oorspronkelijke vorm snel weer aan te nemen.

Geleideprofiel

Zonder smeermiddel treedt bij metalen geleideprofielen slijtage op. Bij een kunststof kettinggeleiding zijn smeermiddelen niet nodig. Voordelen van kunststof: Het materiaal heeft optimale loopeigenschappen (veel stiller dan bij metaal!) en een heel hoge slijtvastheid.

Bouten en moeren

Standaard zijn ze meestal in (verzinkt) staal verkrijgbaar. Maar wat als er in een zure of agressieve toepassing gemonteerd moet worden? Dan worden ze door het zuur of medium aangetast of, erger nog: opgevreten. In dit geval kunt u beter voor kunststof bouten en moeren kiezen.

Kabelschijf

We kunnen meerdere voordelen van kunststof opnoemen bij de gietnylon kabelschijf ten opzichte van een stalen schijf. Eén: Een langere levensduur van de kabel. Twee: Ze zijn ongeveer zeven keer zo licht als een stalen variant. Dit vergemakkelijkt onder andere de handelbaarheid en de assemblage van de rollen. Drie: Door de dempende eigenschappen van het materiaal worden vibraties gedempt en geluidshinder verminderd.

Nog meer alternatieven voor traditionele producten

Wilt u nog meer alternatieven voor traditionele producten zien? We ontwikkelden polyurethaan opleggingen als een alternatief voor alle rubber-staal varianten op de markt. En onze PU rotorbladen zijn misschien wel een beter product dan de standaard producten op de markt. Dat smaakt naar meer… hou Ridderflex in de gaten!