Terug naar nieuws
Ridderflex werkt mee aan The Ocean Cleanup

Ridderflex werkt mee aan The Ocean Cleanup

Vol trots mogen we bekendmaken dat we meewerken aan The Ocean Cleanup. Ridderflex – onder andere sterk in het produceren van kunststof (‘plastic’) producten – gaat helpen de plasticsoep in de oceanen op te ruimen.

Wij zijn door The Ocean Cleanup gevraagd om te helpen bij de ontwikkeling en productie van een uniek onderdeel.

Het ocean cleanup 'Floating-barrier system'

Iedereen kent het vast van Youtube of het nieuws: de grote, buigzame HDPE pijp die op het water drijft. Dat is het beeld, dat bij The Ocean Cleanup hoort. De eerste pijp van het opschoningssysteem is 600 meter lang en de volgende systemen bereiken lengtes van maar liefst 1 tot 2 kilometer lang. De pijp is flexibel genoeg om de golven te volgen, maar weet toch zijn ‘open U-vorm’ vast te houden. Deze ‘U-vorm’ stuurt plastic afval van 1 cm tot enorme afgedankte visnetten (ook wel bekend als spooknetten) van tientallen meters naar het midden. Daar is een scherm van drie meter lang bevestigd aan de onderkant van de drijver. Zo blijft het plastic afval geconcentreerd en kan al het zeeleven veilig onder het scherm door.

Ridderflex en de ocean cleanup profielen

The Ocean Cleanup heeft voor haar zwevende systeem een onderdeel nodig, dat de ruimte tussen de modulaire ondersteuningsframes en de kunststof vanger opvult. En tevens bescherming biedt aan de frames en de vanger. Bovendien mogen de onderdelen het zeeleven niet schaden. Wij hebben The Ocean Cleanup geholpen bij de ontwikkeling en productie van een polyurethaan profiel, dat aan deze eisen voldoet. De eerste partij profielen zal worden gebruikt bij het eerste cleanup systeem dat later deze zomer in de Great Pacific (in de plasticsoep) wordt ingezet.

Een plastic vrije oceaan in 2050

Modellen laten zien dat de The Ocean Cleanup in vijf jaar tijd 50% van de plasticsoep in the Great Pacific kan opruimen. Door het zwervende plastic afval te verwijderen kan worden voorkomen dat het in gevaarlijke microplastics uiteenvalt. Door de Cleanup in de Oceaan te combineren met bronvermindering op het land, hopen we de weg vrij te maken naar een plasticvrije oceaan in 2050.