Terug naar nieuws
Custom-made elastomeer opblegbok voor Seaway Heavy Lifting

Custom-made elastomeer opblegbok voor Seaway Heavy Lifting

‘Kunnen jullie een elastomeer oplegblok maken dat voldoet aan onze strenge eisen?’ Met deze vraag benaderde Seaway Heavy Lifting ons onlangs. Zij gaven aan, dat het product moest worden gebruikt bij de installatie van 84 windturbines van het Beatrice Offshore Windpark Ltd project (UK, Schotland). Omdat standaard rubber-staal varianten op de markt niet voldeden aan de gestelde waarden, bood Ridderflex een custom-made polyurethaan dempingsblok aan.

Ridderflex beperkt zich niet tot standaardmaterialen en – producten. Waar anderen stoppen, gaan wij verder. We stelden daarom ook aan onze klant voor om een alternatief materiaal voor het oplegblok te gebruiken: polyurethaan.

Polyurethaan oplegging

Ontwikkeling van een nieuw product

Polyurethaan combineert de sterkte van kunststof met de elasticiteit van rubber. Het is een zeer veelzijdig materiaal. Ridderflex stelde voor een oplegblok in polyurethaan te ontwikkelen. Een polyurethaan oplegging maakt het gebruik van staalinlagen veelal overbodig, terwijl een hogere belastbaarheid kan worden behaald. Daarnaast kunnen verschillende hardheden worden gecombineerd in één blok. Samen ontwikkelden we een gloednieuw product: een custom-made, op staalplaat aangegoten elastomeer oplegblok (polyurethaan dempingsblok). Er is gebruik gemaakt van externe testfaciliteiten om de geschiktheid van het materiaal aan te tonen onder hoge druk en snelheid. Het voorgestelde materiaal werd geschikt bevonden voor de beoogde toepassing.

Custom-made elastomeer oplegblok

We kunnen onze polyurethaan dempingsblokken in diverse hardheden en kleuren produceren. Bovendien kunnen we verschillende hardheden in één dempingsblok combineren. Dat wil zeggen: meerdere lagen in verschillende hardheden Shore A en/of Shore D. Een combinatie kan zorgen voor de benodigde indrukking, drukverdeling en eventueel glijding. Zo konden we het product perfect afstemmen op de behoefte van onze klant.

Essentieel bij installatie windturbines

In een kort tijdsbestek leverde Ridderflex duizenden custom-made elastomeer oplegblokken (polyurethaan) aangegoten op staalplaat aan Seaway Heavy Lifting. Ze zijn ingebouwd in de jacket pile grippers voor de installatie van 84 windturbines substructuren op de funderingspalen van het Beatrice Offshore Windpark Ltd project in Schotland.

Over Beatrice

Het £2.6bn Beatrice Offshore Windpark Ltd (BOWL) project heeft groen licht gekregen voor de bouw door de eigenaren SSE (40%), Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) (35%) en de Red Stock Power Limited (25%) na het bereiken van een Financial Close op 23 mei 2016. Dit project zal één van de grootste particuliere investeringen ooit in de Schotse infrastructuur zijn.

Wij zijn trots meegewerkt te hebben aan dit mooie project en zo te kunnen bijdragen aan een schonere en duurzamere windenergie: een van de belangrijkste stroombronnen voor de toekomst.