Terug naar nieuws
TU Delft Solar Boat Team: Wereldkampioen in offshore solar boat racen!

TU Delft Solar Boat Team: Wereldkampioen in offshore solar boat racen!

Zaterdag 6 juli 2019 heeft het TU Delft Solar Boat Team een prestatie van wereldformaat neergezet: Zij zijn wereldkampioen zonneboat racen op open zee geworden in de Monaco Solar & Energy Boat Challenge 2019. Ridderflex feliciteert de studenten met deze geweldige prestatie. Wij zijn ontzettend trots om dit jaar wederom gouden partner van het team te mogen zijn.

Het TU Delft team deed, voor het eerst in de geschiedenis, mee aan de offshore class. Zij zijn het eerste Nederlandse team dat met een zonneboot op open zee heeft geracet.

De race: Monaca - Ventimiglia (IT)

De wedstrijd bestond uit twee etappes. Vrijdag 5 juli vond de eerste race plaats met een afstand van ongeveer 30 km. Hier heeft het team een snelheidsrecord neergezet van 35 km/u. Na deze succesvolle lange-afstandsrace werd er schade ontdekt aan het elektrisch systeem rondom de zonnepanelen. De schade was ontstaan door interne hitte en kon helaas niet meer worden hersteld voor de volgende race. Om de veiligheid van de piloten te garanderen en meer schade aan de boot te voorkomen, werd besloten om de zonnepanelen van de boot te verwijderen.

De tweede etappe, de race op zaterdag 6 juli, was een grote uitdaging voor het team. Ze moesten het doen met de energie die opgeslagen was in de batterijen. Dit resulteerde in lagere snelheden om het verbruik en de batterijcapaciteit te matchen. Het team heeft alles op alles gezet en wist door efficiënt te varen het wereldkampioenschap op hun naam te zetten.

Wereldkampioen in offshore solar boat racen

Een nieuw wereldrecord?

Het TU Delft Solar Boat Team had twee doelen dit jaar:

  1. Wereldkampioen worden in de Monaco Solar & Energy Boat Challenge Offshore Class en
  2. Een wereldrecord neerzetten door Het Kanaal van Calais naar Dover zo snel mogelijk over te steken op zonne-energie.

Het eerste doel is behaald. Het team richt zich de komende tijd op het tweede doel. In augustus zullen zij Het Kanaal tussen Calais en Dover in een zo kort mogelijke tijd oversteken. Hiermee wil het team de wereld laten zien dat je op alleen zonnepanelen deze druk bevaren zeestraat over kunt varen.

Ridderflex wenst het TU Delft Solar Boat Team veel succes met hun tweede uitdaging. Op naar een nieuw wereldrecord!