Small enough to be flexible, big enough to solve your problem

+31 (0) 180 46 34 71
 • Nederlands
 • English

Wij leveren niet aan particulieren

Mobiel menu

Ridderflex Offshore Wind Innovator 2018!

03-12-2018 | Donderdag 29 november werd de winnaar van de Offshore Wind Innovation Challenge bekend gemaakt: Ridderflex. (En hier zijn we ontzettend trots op!). Bij deze Challenge werden innovatieve startups, ondernemers en studenten uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor concrete problemen bij de bouw en onderhoud van windparken. Onze uitdaging was de ‘perfecte fender’ te ontwikkelen voor SeaZip Offshore Service. En dat is, getuige onze winst, gelukt.

Behoorlijke uitdaging

De uitdaging die Seazip ons voorschotelde was: ‘Ontwikkel een duurzame fender, die integraal deel uitmaakt van het schip.’ Die uitdaging zijn we aangegaan. We analyseerden de huidige fendersystemen en de problemen waar SeaZip tegenaan liep bij het aanlanden bij windmolens en olieplatforms op zee. We interviewden fender experts, zoals Damen Shipyards. En we trokken een aantal conclusies ten aanzien van schuifspanning, materiaal eigenschappen en monteerbaarheid. Ook concludeerden we dat de meeste fenders teveel kleur afgeven op de aanlegsteigers.

Fotocredits CTV vessel Seazip ®

Ontwikkeling Polyether Urethane Fendering System

In nauwe samenwerking met Seazip ontwikkelden we na de analysefase een uniek fendersysteem. We kozen ervoor deze fender te produceren uit het materiaal polyether urethaan. Waarom? Omdat polyether urethaan:

 • Zeer goed zeewater en UV bestendig is
 • Zeer slijtvast is en
 • Een goede scheursterkte heeft.

We produceerden een schaal model (1:10) en hebben hier uitgebreid mee getest. Daarna hebben wij overlegd met Seazip hoe we het systeem nog verder konden verbeteren. Uiteindelijk ontwikkelden we onze Polyether Urethane Fendering System 2.0. Dit systeem heeft, ten opzichte van versie 1.0, onder andere verbeterde antislip eigenschappen en montagemogelijkheden. Deze verbeterde fender zal uiteindelijk worden geproduceerd en in het veld worden getest. Polyether Urethane Fendering System 2.0 zal worden gemonteerd op een Seazip CTV schip.

The Perfect Fender

Wij eindigden onze pitch tijdens de finale van de Offshore Wind Innovation Challenge 2018 met de opmerking dat onze fender ‘The Perfect Fender’ is. Waarom? Omdat wij een fender hebben ontwikkeld die innovatief is. Dit type fender:

 • is niet eerder toegepast
 • is gemaakt van een uniek polyurethaan systeem
 • heeft een unieke (en aanpasbare) manier van dempen
 • is gemakkelijk te monteren
 • geeft geen kleur af aan aanlegsteigers

Impact voor de offshore wind industrie

De fender moet nog worden getest door Seazip. Als deze fender presteert zoals wij verwachten, geloven wij dat onze fender een grote impact zou kunnen hebben voor de Offshore Wind markt. Onze Polyether Urethane Fendering System:

 • schaadt het zeeleven niet
 • is duurzamer dan standaard fender systemen
 • voorkomt kostbare downtime dankzij een langere levensduur
 • is tenminste 20% goedkoper dan standaard fendersystemen op de markt

Missie volbracht

Aan het begin van onze Offshore Wind Innovation Challenge daagde Seazip ons uit een duurzame fender te ontwikkelen die integraal deel uitmaakt van het schip om zo het aanmeren op zee te vergemakkelijken. Wij hopen dat ons slimme Polyether Urethane Fendering System hier bij zal gaan helpen. Wij zijn trots dat we onszelf Offshore Wind Innovator 2018 mogen noemen!

Meer weten over de Challenge van Seazip en de door ons gewonnen Offshore Wind Innovation Challenge 2018? Kijk dan op op de website van Offshore Wind Innovators

Meer polyurethaan innovaties

 • Custom-made elastomeer oplegblok voor Seaway Heavy Lifting

  Custom-made elastomeer oplegblok voor Seaway Heavy Lifting

  26-09-2017 'Kunnen jullie een elastomeer oplegblok maken dat voldoet aan onze strenge eisen?' Met deze vraag benaderde Seaway Heavy Lifting ons onlangs.

  Nieuws
 • Polyurethaan pluggen en hang-offs voor Rentel offshore windpark

  Polyurethaan pluggen en hang-offs voor Rentel offshore windpark

  06-11-2017 Onlangs heeft Ridderflex een mooi project afgerond voor GeoSea: het produceren van maatwerk polyurethaan hang-offs en pluggen.

  Nieuws
 • Ridderflex werkt mee aan The Ocean Cleanup

  Ridderflex werkt mee aan The Ocean Cleanup

  03-07-2018 Vol trots mogen we bekendmaken dat we meewerken aan The Ocean Cleanup. Ridderflex - onder andere sterk in het produceren van kunststof (‘plastic’) producten - gaat helpen de plastic soep in de oceanen op te ruimen.

  Nieuws
 • Ridderflex Golden Partner Solar Boat Team (TU Delft)

  Ridderflex Golden Partner Solar Boat Team (TU Delft)

  21-12-2017 Ridderflex is gouden partner van het TU Delft Solar Boat Team 2018. Wij gaan het komende jaar mee ontwikkelen en bouwen aan de nieuwste boot van het team!

  Nieuws
 • De polyurethaan wielen van de Smultoren

  De polyurethaan wielen van de Smultoren

  19-09-2017 Ridderflex heeft in de loop der jaren al heel wat wielen met polyurethaan bekleed. Maar geen polyurethaan wiel is hetzelfde. Zo maakt dit wiel deel uit van één van de leukste nieuwe attracties van Rotterdam: de Smultoren.

  Nieuws
 • Bekleden van constructiedelen

  Bekleden van constructiedelen

  16-09-2015 Slijtvastere constructiedelen, staalplaten en pijpstukken? Wij maken het mogelijk. Ridderflex bekleedt met rubber of polyurethaan en past de bekleding op de toepassing aan.

  Nieuws
logo_lr

Ridderflex: ISO gecertificeerd

Ridderflex & Plastics voldoet aan de internationale eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement. Dat is 27 november 2018 opnieuw bevestigd. Lees meer

(aan)vragen?

Vragen over producten of een aanvraag doen? Bel of mail ons.

sales@ridderflex.nl +31 (0) 180 46 34 71